Ellen Endhoven

 Opdracht : Meubilair

Voor wie mijn lessen niet  kennen:

De lessen zijn opgebouwd uit 3 delen. Wat achtergrondinformatie uit de  kunstgeschiedenis,  korte opdrachten om wat mogelijkheden uit te proberen en tenslotte kies je een onderwerp om verder uit te werken. Materiaalkeuze, ondergrond en formaat laat ik vrij. 

Lees hier een korte introductie over de geschiedeins van het schilderen van interieur. Voor wie zin heeft zitten er ook wat links naar kunstenaars die dit thema gebruikten. 

Vervolgens heb ik wat korte techniek opdrachten bedacht  om op los te gaan. Mocht je dan nog zin hebben kan je n.a.v. één van deze opdrachten verder uitwerken en ontwikkelen of n.a.v. een voorbeeld uit tijdschrift of realtime een stuk interieur uitwerken. Ben benieuwd!!!

Het doel is om op een andere manier kennis te maken met technieken , thema’s en jezelf. Het uiteindelijke eindresultaat is niet het belangrijkste, met name plezier en beleven staan voorop.

Wat ik doe: 

Mijn naam is Ellen Endhoven. Ik werk figuratief, vooral tekenen is mijn ding. En dat doe ik in collages, schilderijen, beelden, muurschilderingen en Street art.

Door de jaren heen heb ik heel veel collages over interieur en meubels gemaakt. Hiervoor gebruik ik vaak Barbie meubels. (Mocht iemand nog iets hebben liggen hou ik me aanbevolen!!! )

Opdracht 1: Schaduw

Teken zes kaders op je papier.

Neem een voor jou interessant item uit je huis. Dit kan een theepot zijn, vaas met bloemen of een stoel, maakt niet uit. Zet dit zo neer dat er schaduw ontstaat op de vloer/tafel al naar gelang het voorwerp. Neem verschillende standpunten. Gelukt? Probeer nu eens een ander voorwerp. Of teken en kras es met een balpen. Doe het snel. Zodat je niet eindeloos gaat piekeren of het goed is. Als het een beetje mis gaat maak je er gewoon iets anders van.

       

Opdracht 2:  Muur in kleur als Matisse

 

Teken een kader met een venster, één uit jouw huis. Misschien hangen er gordijnen, staat er een tafel. Teken ook een stukje plafond of vloer. Gelukt? Teken deze compositie nog  3 x .

Kleur deze in 3 verschillende kleurstellingen in. 

  •  1 x complementaire kleuren
  • 1 x zonnige dag
  • 1x nacht

 

 

Opdracht 3: Siloutte als Luc Tuymans

Teken met een zacht potlood, inkt, krijtl of aquarel als Luc Tuymans een stukje interieur als een silhouette. Probeer dit ook eens op een andere ondergrond. Denk aan een krant, achterkant van een bankenveloppe (vaak mooi grijs of grijsblauw) of een stukje geleurd papier.